Най-голямото
българско ЛГТБ общество

Boy.BG поддържа всички услуги безплатно.
Присъедини се към нас и се забавлявай.
Намери своята половинка или просто се информирай.

© Статията е защитена с авторско право
13 Септември 2013
автор: mao
Коженото яке винаги предизвиква асоциации с готин пич, с един вид бунтар. Истинска неувяхваща класика. При всички положения винаги има място за грешки, когато купувате коженото си яке, и проблемът обикновено е в размера му. Или вашия. Като цяло в начина, по който стои на тялото ви. За да изглежда добре, якето трябва да е със слим кройка и по-прилепнало по тялото, което създава прави линии и някак си уютно усещане. За щастие, кожата, използвана днес, е по-различна от тази през педтесетте примерно (сега се използва предимно агнешка или козя, поне при по-скъпите модели), когато на почит е била конската кожа, шумоляща отвратително, когато се движите. Кофти времена са били. Предлагам, когато сте на пазар за кожено яке, да пробвате един размер по-малък от този, който обикновено носите и да видите как стои на формите на тялото ви. Трябва да прегръща рамената, вместо да се свлича по тях и да стои отпуснато, да е дълго до края на талията, не до началото на бедрата и не забравяйте, че ръкавите не може да са прекалено дълги.

Кожените якета са, в най-общи линии, три стила: фатиг (два джоба и евентуално еполети на рамената), мотокрос (минимално детайли, само два джоба на кръста) и бомбър (облицовани по ръкавите и кръста с оребрена вълна).

Цветът също е важен при избора, разбира се. Черното е нещото, на което се хвърлят повечето мъже, но има и други опции, върху които може да се помисли. Разбира се, не отхвърлям черното, то е страхотно за по-класически вид и винаги носи в себе си усещането за куулнес, и, да го кажем честно, за пънкарското "просто не ми пука". Но след като по магазините се предлагат и неща в шоколадово кафяво, карамелено или жълтокафяво, защо да не ги опитате. Кафявото винаги е било по-стилният избор от прекалено формалното черно, пасва си с горе-долу всички цветове и и ви позволява да се откроите от тълпата тъмни балкански субекти с черни кожени якета.

Друго, което може да имате предвид, е, че невинаги коженото яке е връхна дреха. Ако сте с някое slim-cut яке, можете спокойно да го носите в ресторанти, кръчми и клубове - в общи линии мислете за него като за блейзър.

Бързи съвети:

- Сложете любимия си чифт дънки (стига да е по-тъмен), стегната бяла риза и тънка черна вратовръзка. Комбинирайте с кожен бомбър и любимия чифт бели кецове и ще се получи външен вид, който комбинира формалното и кежуъл усещането по перфектен начин.

- Не се страхувайте да опитате и с карирана риза. Пробвайте да сложите риза с червено или синьо каре, сив или черен деним и черно кожено яке.

- Опитайте да обърнете правилото за "формален топ/ кежуъл панталони". Сложете официалните си панталони в сиво или тъмносиньо, които носите само по интервюта за работа, с проста неутрална тениска, оксфорд броуг обувки (виж статията за обувките, които всеки мъж трябва да притежава) и мотоциклетистко яке в цвят кафе, и ще сте новите владетели на смарт-кежуъла.

Така че ето, предполагам, още една дреха, която просто е длъжна да влезе в гардероба ви. Сериозно, какво НЕ може да се носи с кожено яке?! Буквално е безвременно облекло, което никога не излиза от мода.