Най-голямото
българско ЛГТБ общество

Boy.BG поддържа всички услуги безплатно.
Присъедини се към нас и се забавлявай.
Намери своята половинка или просто се информирай.

© Статията е защитена с авторско право
03 Юли 2011
автор: codename
В опит да премахнат традиционните роли на половете, персоналът в една детска градина в Швеция е премахнал традиционните местоимения и се обръща ктм учениците като „приятели”. Предучилищното училище „Игалия” в Стокхолм отхвърля като цяло половата идентичност, избирайки да не визуализира децата като „той” или „тя” и използвайки играчки, книги или други училищни материали предназначение за определен пол.

Персоналът премахнал мъжките и женските обръщения от речника си, както и местоименията „той” и „тя” - "han" или "hon" на Шведски - заменяйки ги с неопределеното „hen”, дума, която я няма в речника им, но присъства в някой феминистки и гей кръгове.

„Използваме думата „hen”, когато например доктор, електротехник, полицай, водопроводчик и прочие, дойдат в детската градина”, казва Рота Рожалин. „Ние не знаем дали е „той” или „тя” затова казваме „Hen ще дойде в 14.00 ч. Така децата си представят и двата пола, което разширява погледа им”.

Доклад сочи, че премахването на половото разделение е основна цел в предучилищните занимални в Швеция, усланяйки се на теорията, че обществото дава предимства на момчетата.

„Обществото очаква момичетата да са женствени, красиви и привлекателни, а момчетата мъжествени, груби и отзивчив”, казва Джени Джоунсън, 31-годишна учителка Игаля дава възможност на децата да бъдат, които пожелаят.