Най-голямото
българско ЛГТБ общество

Boy.BG поддържа всички услуги безплатно.
Присъедини се към нас и се забавлявай.
Намери своята половинка или просто се информирай.

© Статията е защитена с авторско право
23 Август 2013
автор: Cole Peterson
Сексапилният актьор от сериала „Бягство от затвора" Уентуърт Милър шокира фенките си с признанието, че сексуалните му предпочитания са насочени към неговия пол. Синеокият красавец, който караше женските сърца да изтръпват пред малкия екран месеци наред, сподели в официално писмо до директорката на филмовия фестивал в Санкт Петербург че отказва поканата ѝ именно заради отношението на руснаците към хомосексуалистите.

„Благодаря Ви за любезната покана. И като човек, който винаги се е наслаждавал на визитите си в Русия и има нещо руско в корените си, бих искал да дойда. Но като гей, ще откажа. Сериозно съм притеснен за отношението на руското правителство към хомосексуалистите. Ситуацията за мен е неприемлива и по никакъв начин няма да стана част от празненство, чийто домакин е страна, която отказва на хората правото да живеят и обичат според своите желания", се казва в писмото на актьора до Мария Авербак, публикувано в уебсайта GLAAD.

Уентуърт добави, че ако обстоятелствата там се променят, той с радост ще посети Русия. Говорителят на Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (неправителствена организация на гейовете и лесбийките срещу клеветата и обидата) Уилсън Крус подкрепи действията на Милър с думите: „Подкрепата на Уентуърт изпраща силно послание на хомосексуалното общество в Русия: „Не сте сами!". Ако хората по целия свят продължават да се обявяват срещу жестокия закон срещу свободния избор на гейовете и лесбийките, повече знаменитости ще съберат куража открито да се борят срещу него и приложението му в Русия".

Миналия месец в страната бе въведен нов закон, забраняващ „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения около непълнолетни", както и разговори и обсъждане на правата на хомосексуалисти на обществени места. Гей обществата в Русия и много неправителствени организации се обявиха срещу него и дори заплашиха с бойкот зимните Олимпийски игри в страната през 2014 г. Миналото лято Мадона застана на страната на онеправданите и дори бе заведена под съдебна отговорност, защото по време на свой концерт в Санкт Петербург заяви от сцената, че „гейовете трябва да бъдат третирани с уважение".

По-рано този месец и Лейди Гага стана съпричастна към случващото се с хомосексуалистите в Русия. „Руското правителство е престъпник. Репресията ще бъде посрещната от революция. Руски приятели, вие не сте сами! Ние ще се борим за вашата свобода... Защо не ме арестува, когато имаше тази възможност, Русия? Защото не искаше да отговаряш пред света?", написа в Twitter певицата.