Най-голямото
българско ЛГТБ общество

Boy.BG поддържа всички услуги безплатно.
Присъедини се към нас и се забавлявай.
Намери своята половинка или просто се информирай.

© Статията е защитена с авторско право
24 Декември 2015
автор: mao
Късно тази нощ гръцкият парламент прие историческа поправка в закона за гражданските партньорства, която премахва дискриминацията по признак сексуална ориентация. Гърция стана седмата държава в Източна Европа, даваща на еднополовите двойки права, сравними с брачните. Преди нея това направиха Чехия (2006), Словения (2006), Унгария (2009), Хърватия (2014), Кипър (2015) и Естония (от 2016). След пет часа речи от парламентарната трибуна, малко след 23 часа депутатите пристъпиха към гласуване. Предложението беше прието с 194 гласа ЗА и 55 – ПРОТИВ. Това е голяма победа в страна, където Православната църква все още има голямо влияние.

През 2013 Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Гърция за дискриминация спрямо еднополовите двойки. Съдът постанови, че законодателите трябва да изменят закона за гражданските партньорства, от който в момента могат да се възползват единствено хетеросексуалните хора.

След няколко години лобиране, лявата партия Сириза внесе дългоочакваното предложение по-рано тази година.

Законът за гражданските партньорства не предоставя всички права, на които се радват двойките в брак. Той урежда въпроси като данъци и наследство, но напълно пренебрегва родителските права, например.

Дори тези ограничения обаче не бяха достатъчни за анти-гей групите в гръцкия парламент, които до последния момент неуспешно се опитваха да прокарат отровни поправки, осакатяващи закона. Те настояваха да отпаднат всички права, които двойките получават от страна на държавни институции, в това число данъчни и осигурителни облекчения.

Министър-председателят Алексис Ципрас коментира, че вотът “затваря дълъг период на примитивизъм и срам за гръцката държава”. В своята реч по време на парламентарния дебат той допълни: “Това бе период на отричане и маргинализация на голяма част от нашите съграждани, на които им бе отказвано да живеят заедно и да се радват на свои основни човешки права”. Премиерът каза на законодателите, че този ден “не предполага празненства, а извинение” към хората, които досега са нямали човешките права на гражданите в много други развити правни системи.

“Този закон трябваше да бъде приет преди години”, заяви той преди гласуването.

Докато депутатите обсъждаха закона, стотици се събраха пред сградата на Парламента в Атина в очакване на резултата от гласуването. Повечето бяха настроени оптимистично и с нетърпение очакваха добри новини, но едва ли много от тях са останали до обявяването на резултата, което стана около 1:00 часа през нощта.

Скорошната смърт на популярния гей актьор Минас Хацисавас показа на Гърция защо еднополовите двойки имат съвсем реална нужда от правна защита. По време на погребението му на 2 декември, неговият партньор Костас Фалелакис се обърна директно към гръцкия премиер: “Това е послание към министър-председателя. Бях с Минас в продължение на 25 години, но в болницата не ми беше позволено да прибера тялото му”.

Гърция каза ДА на еднополовите двойки Снимка: Παντελής Σαΐτας - "Ела да подпишем, любими"
За някои това събитие има голяма символна стойност. “Днес се почувствах сякаш съществуването ми най-накрая е признато на институционално ниво”, отговори активистът от Солун Апостолис Карабаирис, 33.

Други очакват с нетърпение практическите ползи от новия закон. 37-годишният IT-специалист Гиоргос Цирос сподели: “Партньорът ми, който е от държава извън ЕС, най-накрая ще може да получи разрешително за постоянно пребиваване!”

Алехандро Килмпасанис сравни движението за равни права с откритието, че Земята е кръгла. “Като вековете, изминали между твърдението на Галилео и първите сателитни снимки на Земята, ще отнеме време, докато обществото ни приеме еднополовите двойки с нужното уважение. Този закон обаче е страхотна първа стъпка към една по-справедлива Гърция, където гей двойките знаят, че имат защитата на закона”, каза 27-годишният мъж.

България е една от едва седем държави-членки на Европейския съюз, които не защитават по никакъв начин еднополовите семейства. Останалите са Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.